20 Nisan 2016 Çarşamba

Avusturya Alp Gölleri

Salzburg
Avusturya'nın tabiat olarak bence en güzel bölgelerinden biri Salzburg ve civarı. Almanya sınırının bitişiğinde Salzach nehri üzerinde kurulmuş bu şehir konumu ve bulunduğu coğrafya açısından görülmeye değer. Şehrin doğusunda bulunan "Salzkammergut" adı verilen bu yerde onlarca göl var. Bu göllerin bir kısmı Tuna nehri havzasında bulunuyor. Bir kısmı ise Avusturya Alpleri'nin içlerine doğru yayılmış, irili ufaklı Alp gölleri. Etraflarında çok güzel ve şirin yerleşim yerleri var. Geçtiğimiz yıllarda Avusturya'ya yaptığımız bir gezide Viyana'dan Salzburg'a gelmiş ve bir araba kiralayarak bu bölgeyi gezmiştik. 

Sabah erken saatlerde çıktığımızdan civardaki dağlara çökmüş olan bulutlar manzaraya ayrı bir güzellik katmıştı. 




Salzburg'dan güney istikametine doğru A10 No.lu otoban boyunca şehirden çıktığınızda Golling kasabası üzerinden göllerin bulunduğu bölgeye girdiğinizde sizi Alp Dağları'nın etekleri karşılar. Dağların etekleri boyunca ilerleyerek "Gosau" kasabasına gelirsiniz. Biraz sonra karşınıza çıkan gölün adı "Hallstadt See" dir. Son yıllarda Web'de resimlerini bolca gördüğümüz "Hallstadt" kasabası bu gölün kıyısında yer alır. 


Hallstadt

Batıya doğru devam etmeden önce yakında bulunan teleferik hattı ile bölgede bulunan yüksek zirvelerden "Dachstein" a çıkabilirsiniz. 


Dachstein

Gölün batı kıyısı boyunca yola devam ettiğinizde sırasıyla Bad Goisern ve Bad Ischl kasabalarının içinden geçilir. Buraları birer kaplıca merkezleridir. Bad Ischl'da yol ikiye ayrılır. Batı yönüne doğru devam ettiğinizde karşınıza bir başka Alp gölü çıkar. Adı "St.Wolfgang See" olan bu gölün kıyısından devam eden yol sizi tekrar Salzburg'a çıkarır. Doğu yönüne doğru gittiğinizde ise bir başka Alp gölü ile karşılaşırsınız. Traunsee yani rüyagölü. Gölün kıyısı boyunca yeralan tünellerden geçerek ilerlediğinizde "Traunkirche" kasabasına girersiniz. Yol boyunca karşınıza çıkan bu küçük kasabalar son derece şirin görünümleri ile, tertemiz doğası ile, bölgeye has tipik mimari özellikleri taşıyan evleri ile sizi kendine hayran bırakır. 






Traunsee'den çıkmadan gölün bitimindeki kasaba olan Gmunden'da manzaraya karşı bir kahve içmenin tadına doyum olmaz. Viyana - Salzburg otobanına çıkmadan önce yakındaki "Attersee" gölünü görmeden dönmemekte fayda var. Yol boyunca gördüğünüz bu göller yörenin belli başlı gölleridir. Bunların dışında aynı güzellikte onlarca göl daha var. Aslında bu yolun hiç bitmemesini istersiniz ama akşam olmak üzeredir ve güneş dağların eteklerinde uzun gölgeler oluşturmaya başlamıştır. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder